Wie zijn wij en wat doen wij?

Description: Description: Description: C:\Users\Wim\Documents\antenna\www\rsh\j0293240.gif

Ruilhandelsysteem Haarlem (RsH) is een ruilnetwerk. De leden wisselen onderling diensten uit. De een geeft een massage of computerles, de ander repareert fietsen. Het aanbod is heel ruim en bestrijkt een groot aantal gebieden. Van boodschappen doen tot zangles.
 

 

Het is een meerhoeks ruilsysteem: Jan repareert de waterleiding bij Marja. Marja laat haar voeten pedicuren bij Tess en geeft zelf weer een Reiki-behandeling aan Els. Het is dus anders dan de traditionele manier van ruilen, waarbij meestal maar twee partijen betrokken zijn.

Pegels 

Stel: iemand van RsH repareert jouw fiets. Het duurt een half uur. De Haarlemse ruileenheid heet  "pegel". De verhouding is 16 pegels  per uur arbeid. Dat kost je dus 8 aan pegels. Pegels bestaan uitsluitend op papier. Je betaalt met een cheque. Evenzo ontvang je een cheque als je een dienst levert. Van de handel van alle leden wordt centraal een administratie bijgehouden.

Waar komt het vandaan?

Description: Description: Description: C:\Users\Wim\Documents\antenna\www\rsh\BD18239_.gif

Het Ruilhandelsysteem Haarlem is gebaseerd op het LETS- model (Local Exchange and Trade System). Dat ontstond begin jaren tachtig in Canada. Commox Valley, een plaatsje in Canada, raakte in die tijd door economische recessie volledig ontwricht. Door introductie van een lokale ruileenheid naast het reguliere geld, bloeide de plaatselijke economie weer op. Van daaruit is het LETS- idee de hele wereld overgewaaid. In 1993 dook het voor het eerst in Nederland op.

RsH is voor iedereen!

Iedereen kan wel iets, of weet wel iets wat hij graag aan een ander overdraagt. Dus iedereen kan lid worden van RsH; van jong tot oud, van werkende tot werkzoekende, van superhandige tot iemand die nu juist zon handig persoon even nodig heeft voor een klusje in huis. Ook voor ondernemers werkt het. Hij/zij kan met RsH:

-de markt verkennen voor een nieuw product;
-het voorraadoverschot afzetten;
-de klantenkring uitbreiden en de omzet vergroten;
-diensten laten verrichten door andere leden.

Description: Description: Description: C:\Users\Wim\Documents\antenna\www\rsh\j0297707.gif

Voordelen 

Behalve economisch voordeel biedt RsH je ook de mogelijkheid om je kennissenkring uit te breiden. Je leert nieuwe mensen kennen, op een ontspannen, vanzelfsprekende manier. Iets heb je al met elkaar gemeen: je vindt ruilen een goed idee

Hoe werkt het?

Na aanmelding bij RsH krijg je De Ruilkrant (dat is een vraag- en aanbodgids), een chequeboekje om pegels of uren mee over te schrijven en een ledenlijst met namen, telefoonnummers en het saldo van de leden. Je kunt direct contact opnemen met leden van RsH en een afspraak maken. Als er een transactie plaatsvindt wordt er een cheque ingevuld voor de administratie. Eens per twee maanden krijgen de leden die gehandeld hebben een overzicht van de transacties en het saldo. Er zijn ook transacties mogelijk die deels in geld worden afgerekend, maar alleen de pegels of uren worden door RsH geadministreerd.

RsH organiseert ook bijeenkomsten voor leden. En er zijn twee ledenvergaderingen per jaar.

Description: Description: Description: C:\Users\Wim\Documents\antenna\www\rsh\j0300840.gif

De contributie is 17 euro per jaar p.p. Voor een tweede lid op een adres/ rekeningnummer betaal je 9 euro. Per maand betaal je 2 pegels belasting. Daarnaast wordt om de 4 maanden 2% omloopbelasting gerekend over positieve saldi (6% per jaar). Hiervan worden o.a. leden betaald die hand- en spandiensten voor de vereniging doen, zoals het bezorgen van post.

Wil je meer weten (statuten of huishoudelijk reglement) en/of aanmelden ? Bel, schrijf of mail !